Πώς βλέπουν οι γυναίκες που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης την ταυτότητά τους σε σχέση με την εμπειρία της κακοποίησής τους; Η αναγνώριση των γυναικών που εμπλέκονται στο εμπόριο του σεξ ως θυμάτων εκμετάλλευσης μπορεί να είναι δύσκολη, εξαιτίας του φόβου τους να δείξουν την ταυτότητά τους για να αποφύγουν την τιμωρία ή ακόμα και τον θάνατο. Κάποιες γυναίκες δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως θύμα. Γίνεται πρόβλημα ταυτότητας του «ποια είμαι;»

Τα θύματα της σωματεμπορίας του σεξ επίσης θεωρούνται πόρνες και υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτό. Συχνά αποκτηνώνονται, βιώνουν το στίγμα του ότι είναι «διαθέσιμες». Όταν τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες μπήκαν στον κόσμο του εμπορίου του σεξ, δεν είχαν πολλές ευκαιρίες και , σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότερες από αυτές δεν το διάλεξαν καν οικειοθελώς. Αντί να συμφωνούν με τη βιομηχανία του σεξ, αυτές οι γυναίκες υποτάχθηκαν στις περιορισμένες επιλογές που είχαν διαθέσιμες με σκοπό να επιβιώσουν.

Εγείρεται το ερώτημα: πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το ειδεχθές πρόβλημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης; Καταρχάς, η ζήτηση  ξεκινά από τους καταναλωτές. Η ποινικοποίηση της αγοράς «σεξουαλικών υπηρεσιών» βοηθά τα θύματα να αναζητήσουν βοήθεια. Η αντιμετώπιση του προβλήματος από την πλευρά της ζήτησης μπορεί να αποδομήσει το μήνυμα ότι η αγορά γυναικών για σεξ είναι κάτι το αποδεκτό. Χωρίς τη ζήτηση, δεν θα υπήρχε η προσφορά.

Επιπλέον της εκ των υστέρων παρέμβασης, η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας στην καταπολέμηση του προβλήματος της σωματεμπορίας.  Για παράδειγμα, περισσότερες έρευνες που αναλύουν και κατανοούν καλύτερα την έκταση  του προβλήματος, όπως επίσης και οι διεξαγωγές περισσότερων εκστρατειών με σκοπό την ενημέρωση. Αυτό το τελευταίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέτρο πρόληψης για να βοηθήσει τα θύματα να βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση και έτσι να μειωθούν οι πιθανότητες να ξεγελαστούν από τους δράστες.

Πέραν του να εμπλακεί η κοινωνία με μεγαλύτερη συνέπεια, πιο ενημερωμένους και δραστήριους πολίτες, είναι επίσης θεμελιώδης η επένδυση σε μακροπρόθεσμα προγράμματα αποκατάστασης. Αυτό θα βοηθήσει στην αναδιαμόρφωση, τη θεραπεία  και την αποκατάσταση από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει μια ζωή εκμετάλλευσης. Θέλει όμως χρόνο και γι’ αυτό είναι  απαραίτητο να μπορέσουμε στον μέγιστο βαθμό να βγούμε με ασφάλεια και  αποτελεσματικότητα από αυτήν τη θλιβερή  κατάσταση. Μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούν να παρέχουν στήριξη, ώστε να βελτιώσουν την πεποίθηση του ατόμου ότι έχει τις δυνατότητες να επιτύχει  σταθερές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Οι επιτεύξιμοι στόχοι είναι αποτελεσματικοί να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις. Το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις το παρέχει αυτό. Παρέχει ένα πρόγραμμα, φροντίδα και υπηρεσίες που φτάνουν σε διάρκεια μέχρι και τα επτά χρόνια.