Τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τη σωματεμπορία δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια, εξαιτίας της συγκαλυμμένης της φύσης και των περιπτώσεων που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, τα εκτιμώμενα νούμερα  αποκαλύπτουν τον σοκαριστικό αριθμό γυναικών που πέφτουν θύματα σωματεμπορίας και εκμετάλλευσης παγκοσμίως.

Από τα 21 εκατομμύρια θύματα  διακίνησης και εκμετάλλευσης, 11,4 εκατομμύρια είναι γυναίκες. Περίπου το 80%  της διακίνησης αυτής  αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 6 στα 10 αναγνωρισμένα θύματα σωματεμπορίας που έχουν διασωθεί, έγιναν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με τις γυναίκες να συνιστούν τη συντριπτική πλειονότητα.

Η κακοποίηση και η παραμέληση στην παιδική ή εφηβική ηλικία συχνά οδηγεί τις νεαρές γυναίκες στο εμπόριο του σεξ. Δυστυχώς, οι νεαρές γυναίκες και τα παιδιά τους, συχνά πωλούνται μέσω της σωματεμπορίας για σεξουαλικούς σκοπούς  διεθνώς από τα μέλη της ίδιας της οικογένειάς τους, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) εκτιμούσε ήδη από το 2005 ότι το ετήσιο κέρδος από τη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων παγκοσμίως άγγιζε τα 25 δισεκατομμύρια Ευρώ.