Για πολλά χρόνια η Ντίνα, ιδρύτρια του Κοινοτικού Σπιτιού Δάμαρις και μητέρα 3 αγοριών, υπηρετούσε ως εθελόντρια βοηθώντας θύματα σωματεμπορίας, σε κάποιους από τους 300 οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας. Όλα αυτά τα χρόνια συνειδητοποίησε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει κάτι παραπάνω. Τα κορίτσια με τα οποία ερχόταν σε επαφή, δεν είχαν πολλές ελπίδες να ξεφύγουν από την κατάσταση που βρίσκονταν, αφού οι περισσότερες ήταν μακριά από την οικογένειά τους, δεν είχαν επίσημα χαρτιά, καθόλου λεφτά, δεν μιλούσαν καλά τη γλώσσα και δεν είχαν καμία εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να βρουν μια δουλειά εκτός του οίκου ανοχής. Για 7 χρόνια προσευχόταν να της δοθεί η ευκαιρία να τους προσφέρει κάτι παραπάνω.

Η Ντίνα οραματίστηκε την ίδρυση ενός οργανισμού που αργότερα έγινε πραγματικότητα με το όνομα Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις: ένα μέρος όπου τα κορίτσια θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης θα μπορούσαν να ζήσουν με ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα εξοπλίζονταν με συναισθηματικές και πρακτικές δεξιότητες που θα τους επέτρεπαν να ζήσουν τελικά ανεξάρτητες. Άρχισε να αξιολογεί μοντέλα οργάνωσης τέτοιου είδους προγραμμάτων στη Βόρεια Αμερική, και να τα επισκέπτεται για να δει από κοντά κάποια από αυτά.

Τελικά, υιοθέτησε το πρόγραμμα του SA Foundation Οργανισμού στον Καναδά, χάρη στη λεπτομερή οργάνωσή του, τη μακρόχρονη διάρκειά του και τα αποτελέσματα που έχει στη ζωή των μελών του. Παράλληλα, κάλεσε 7 γυναίκες που ενστερνίστηκαν το όραμά της, να σχηματίσουν το νομικό σώμα του Κοινοτικού Σπιτιού Δάμαρις. Έτσι, από τον Μάιο του 2016 το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις συνιστά μια μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία. Η «Δάμαρις» ήταν η Αθηναία που έγινε Χριστιανή ακούγοντας το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου.

Τον Μάρτιο του 2016 το όραμα έγινε πραγματικότητα, αφού βρέθηκε κατάλληλο σπίτι που ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως με στόχο να φιλοξενήσει τα μέλη του Προγράμματος Φιλοξενίας, του Ημερήσιου Προγράμματος, καθώς  και τα Γραφεία του Οργανισμού. Το Ημερήσιο Πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, ενώ τον Μάιο τα πρώτα κορίτσια μετακόμισαν στο Σπίτι.

Από τότε, το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Καθώς παρέστη ανάγκη παρακολούθησης του Προγράμματος περισσότερων μελών, δημιουργήθηκαν επιπλέον χώροι φιλοξενίας. Έτσι, τον Μάιο του 2017, τα Γραφεία του Οργανισμού και το Ημερήσιο Πρόγραμμα μεταφέρθηκαν σε ένα καινούργιο και μεγαλύτερο κτίριο επί της οδού Μεσογείων 294 στον Χολαργό Αττικής, όπου και λειτουργούν.

Το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις συνεχίζει να εκπληρώνει την αποστολή του με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αξία.

Ακολουθούν αναλυτικά δεδομένα της διακονίας από τότε που ανοίξαμε τις πόρτες μας στις 15 Απριλίου 2016 μέχρι και τον Δεκέμβριο 2017:

  • 11 γυναίκες έγιναν μέλη του προγράμματος
  • 4 μωρά γεννήθηκαν από μητέρες-μέλη του προγράμματος
  • 13 παιδιά με μητέρες οι οποίες ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα
  • 1 από τις 11 γυναίκες επανεντάχθηκε στο πρόγραμμα μία ακόμη φορά
  • 2 από τις 11 γυναίκες φιλοξενήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά μένοντας στο πρόγραμμα για λιγότερο από 30 ημέρες.
  • 7 από τις εναπομείνασες γυναίκες έδειξαν σημαντική συνέπεια στην αποκατάστασή τους, και έτσι το ποσοστό επιτυχίας άγγιξε το 78%.

Όσον αφορά τον Ιανουάριο του 2018, 1 από τα μέλη μας ολοκλήρωσε το πρόγραμμα. Προς το παρόν, 1 γυναίκα συμμετέχει στη Φάση Ι του Ημερήσιου Προγράμματος. Υπάρχουν ακόμη 5 γυναίκες στη Φάση ΙΙ (μία που συμμετείχε ήδη και τρεις οι οποίες μόλις ξεκίνησαν). Καθεμία από αυτές εργάζεται για την προσωπική της Επαγγελματική Κατάρτιση και ανεξαρτησία.